• Home
  • /
  • Äta i Newcastle

Äta i Newcastle

The Bridge Tavern

The Bridge Tavern är en pub och restaurang som brygger sin egen ale. Den ligger på Akenside Hill i Newcastle och närmsta tunnelbanestation är ”Monument”. Namnet på restaurangen kommer sig av att den ligger vid den välkända Tyne Bridge. Det har legat en ölstuga här i minst tvåhundra år.

Köket serverar rustik brittisk mat med lokal inriktning, och menyn ändras mellan säsongerna för att säkerställa att de bästa råvarorna kan användas.

Måndag – torsdag är The Bridge Tavern öppen från 12 till midnatt, på fredagar och lördag har stället öppet en timme längre på natten, och på söndagarna stänger det redan klockan 23 på kvällen. Barn och hundar är välkomna fram till klockan 19 på kvällen, därefter är det bara vuxna människor som gäller.

Bryggandet av ale sker i samarbete med Wylam Brewery. Varje dag tillverkas 360 pints ale i lokalerna hos The Bridge Tavern. En del är för tappen och resten lagras på fat.

The Red House

The Red House är berömt för sin ale och för sina pajer. Det här är ett utmärkt ställe för den som vill avnjuta en traditionell engelsk paj med potatismos, sås och ärtor, och dricka en pint ale medan brasan sprakar i eldstaden. Köttet i pajerna kommer från djur som fötts upp i Northumbria. Till efterrätt kan man beställa in en smulpaj gjord på äpplen.

Restaurangen ligger i området Quayside vid floden. Detta var tidigare var ett ganska ruffigt område, men på senare år har det genomgått en uppfräschning utan att förlora sin rustika karaktär.

Måndag – torsdag är The Red House öppet från 11 till midnatt. Fredag och lördag håller det öppet en timme längre. På söndagarna är det öppet 12 till midnatt.

Blackfriars Restaurant & Banquet Hall

Blackfriars Restaurant & Banquet Hall ligger på Friarstreet, i en byggnad som förr i tiden tillhörde munkordern Blackfriars. När munkordern Blackfriars först anlände till Newcastle fick de marken där Blackfriars Restaurant nu ligger i gåva av tre systrar.

Restaurangen inriktar sig på lokala råvaror och ändrar sin meny minst fem gånger per år för att följa säsongerna. En majoritet av råvarorna kommer från norra England, särskilt Northumberland, Nourth Yorkshire och Cumbria. Fisken kommer från Nordsjön.

Det som idag är restaurang var förr i tiden munkarnas matsal, och består av en övre och en undre del, som var och en har plats för 36 gäster. Munkarna hade även en rikt utsmyckad festsal som numera är i bruk igen. Här kan man verkligen höra historiens vingslag susa medan man äter; det var till exempel här som kung Edward III år 1334 tog emot den skotske tronpretendenten Edward Balliol.

Blackfriars Restaurant öppnades av det äkta paret Andy och Sam Hook år 2001, som tidigare hade drivit den mycket hyllade restaurangen Sidney’s i Tynemouth. Numera driver de förutom Blackfriars även restaurangen Dobson and Parnell på populära Queen Street i Newcastle’s återupplivade stadsdel Quayside.

Miller & Carter Newcastle

Miller & Carter är ett steakhouse på Mosley Street i hjärtat av Newcastle, där man bland annat kan prova på en handskuren brittisk köttbit som fått åldras i 30 dagar. Restaurangen ligger i en vacker gammal kulturminnesmärkt byggnad som en gång i tiden var en bank.

Köttet hos Miller & Carter kommer från bondgårdar i Storbritannien och Irland. Åldringsprocessen för köttet sker med både våta och torra metoder. I menyn finns 12 olika hela köttbitar att välja mellan. Om du är rejält hungrig kan du till exempel beställa in en 850 gram tung Long Bone Tomahawk.

Miller & Carter öppnar klockan tolv varje dag, sju dagar i veckan. Alla dagar utom fredag och lördag håller de öppet till klockan 23, på fredagar och lördagar är det öppet en timme längre.

Måndag – torsdag finns ett prisvärt luncherbjudande klockan 12:00-18:30, fredag – söndag gäller det endast till kl 17:00.

House of Tides

Restaurangen House of Tides ligger i en omsorgsfullt restaurerad kulturminnesmärkt 1500-talsbyggnad nära Newcastle Tyne Bridge i det återupplivade området Quayside i Newcastle. En gång i tiden var huset hem åt en framgångsrik köpman.

Numera används två våningsplan för att ge plats åt 60 matgäster, medan drinkar serveras på bottenvåningen. Huvudrestaurangen, med sin sprakade brasa och rustika takbjälkar, ligger en trappa upp och från fönstren har man en fantastisk utsikt över floden Tyne.

En majoritet av råvarorna kommer från närområdet eller från resten av Storbritannien. I vissa fall ändras menyn dagligen för att kunna inkludera råvaror som bara är tillgängliga under en kort period och i väldigt små mängder. Det finns en fast avsmakningsmeny som ger dig chans att prova en mängd olika smakkombinationer.

Utmärkelser (i urval)

Michelin Guide, One Michelin Star 2016, 2017

3 AA Rosettes 2015, 2016, 2017

AA UK Restaurant Of The Year 2015-2016

The Catey Awards “Best Newcomer” 2015

North East Restaurant Of The Year 2014 & 2015

Restaurant Magazine National Restaurant Awards Top 100 2016 & 2017

Sunday Times Top 100 UK Restaurants 2017

Sunday Times Top 100 UK Restaurants North Regional Winner 2017

Back to Top