• Home
 • /
 • The Great North Museum: Hancock

The Great North Museum: Hancock

The Great North Museum: Hancock är ett naturhistoriskt museum som även innehåller en del utställningar om antika civilisationer. Det ligger på campusområdet för Newcastle University, nära Great North Road och Barras Bridge.

Förr hette museet bara Hancock Museum, men år 2006 slogs det ihop med universitetets konstsamling Hatton Gallery och de båda bildade The Great North Museum. De ligger dock fortfarande i olika byggnader och drivs under namnen The Great North Museum: Hancock och The Great North Museum: Hatton.

Nyöppning 2009

År 2009 nyöppnade The Great North Museum: Hancock efter omfattande renoveringar och förändringar av den gamla viktorianska byggnad som huserar museet. Utställningarna gjordes också om och man lade till flera nya avdelningar – nu finns här bland annat en interaktiv studiezon, ett digitalt planetarium, en utbildningsträdgård och en särskild zon för besökare under 5 års ålder. Ombyggnationen gjorde också att man fick ny plats för tillfälliga utställningar.

I samband med detta fick The Great North Museum: Hancock ta över samlingarna från Shefton Museum och universitetets Museum of Antiquities.

Korta fakta om The Gret North Museum: Hancock

Grundat 1884
Ägare Natural History Society of Northumbria
Administration Tyne & Wear Archives & Museums på uppdrag av Newcastle University
Websajt greatnorthmuseum.org.uk
Plats Newcastle University Campus, Newcastle, England
Koordinater 54.980°N 1.613°W
Lokaltrafik Närmsta hållplats för buss och tunnelbana är Haymarket

Samlingar med mera

The Great North Museum: Hancock innehåller utställningar om bland annat naturhistoria, geologi, det antika Egypten, det antika Grekland, det antika Rom och Hadrian’s Wall.

Levande djur

Det finns levande djur att se i museet, bland annat reptiler och amfibier.

Uppstoppade djur och kopior

Hancock Museum innehåller bland annat jägaren och naturalisten Abel Chapmans (1851–1929) trofésamling. Den på sin tid så berömda talande undulaten Sparkie finns också i Hancock Museum, i taxidermiskt bevarad form.

Två andra sevärdheter är de fullstora kopiorna av ett Tyrannosaurus rex skelett och en afrikansk elefant. Elefantreplikan byggdes av Zephyr Wildlife och står i avdelningen Living Planet. De använde sig av en uppstoppad elefant på ett museum i Bonn, Tyskland som förlaga. Kopian av dinosauriens skelett byggdes av Research Casting International i Kanada, och står i avdelningen Fossil Stories.

Andra exempel

Här är några exempel på annat man kan se i Hancock Museum:

 • Utställningen ”Natural Northumbria” som handlar om naturen i nordöstra England.
 • Utställningen ”Hadrian’s Wall”, som inte bara innehåller information om Hadrian’s Wall utan även om hur livet var när Newcastle med omnejd var en del av det romerska imperiet.
 • Utställningen ”Ancient Egypt”, där vi bland annat kan se två egyptiska mumier. (En av dem är Bakt-hor-Nekht.)
 • Utställningen ”Ice Age to Iron Age” som handlar om de brittiska öarnas historia under de senaste 12 000 åren.
 • Uställningen ”World Cultures” som visar upp föremål från olika kulturer runt om i världen.
 • Utställningen ”The Shefton Collection” som bygger på föremål från Shefton Museum. Detta är en av de mest detaljerade samlingarna av antika grekiska artefakter i hela Storbritanien.

Explore

Explore är en internaktiv hands-on avdelning av museet.

Biblioteket

Bibliotektet ”The Great North Museum Library” på museets andra våning är öppet för allmänheten och innehåller tre samlingar:

 • The Library and Archives of the Natural History Society of Northumbria
 • The Library of the Society of Antiquaries of Newcastle upon Tyne
 • Newcastle University’s Cowen Library

Bakgrund

Rötterna för Hancock Museum går tillbaka till 1780-talet då ornitologen Marmaduke Tunstall började samla på etnografiska och naturhistoriska föremål från runt om i världen. Efter Tunstalls död år 1790 togs samlingen över av antikvarien George Allan, och i början av 1820-talet köptes den av The Literary and Philosophical Society of Newcastle upon Tyne.

År 1829 bildades The Natural Historiy Society of Northumberland, Durham and Newcastle upon Tyne som en avknoppning från den litterära och filosofiska föreningen. Det är den förening som numera heter Natural History Society of Northumbria. Bland grundarna hittar vi två Hancocks: Albany Hancock och John Hancock.

Den naturhistoriska föreningen tog över Tunstalls samling och började bygga på den. Från och med 1834 visades samlingen upp på Westgate Road, och när lokalerna där blev för små flyttade samlingen år 1884 till museets nuvarande plats.

Det namn som användes för museet var Natural History Society of Northumberland, Durham and Newcastle upon Tyne Museum, fram till år 1890 då namnet ändrades till Hancock Museum.

Back to Top