• Home
  • /
  • Angel of the North

Angel of the North

Angel of the North är en modern 20 meter hög skulptur utformad av Antony Gormley och färdigställd den 16 februari år 1998. Den befinner sig i Gateshead nära Newcaste. Ansvarig ingenjör var Ove Arup och byggandet utfördes huvudsakligen av Hartlepool Steel Fabrications.

Angel of the North är en mycket stor rostbrun skulptur som dominerar landskapet; den är inte bara 20 meter hög utan har dessutom ett vingspann på 54 meter. Den består av 200 ton stål och är konstruerad för att kunna stå emot vindar på över 160 km/h.

Angel of the North står på en kulle som heter Birtley, nära de stora vägarna A1 och A167. Den kan också ses från järnvägen när man åker East Coast Main Line. Koordinater för Angel of the North: 54.915°N 1.59°W.

Lokalt har ängeln fått det skämtsamma smeknamnet The Gateshead Flasher.

Var är Gateshead?

Gateshead är en stad i Tyne and Wear, på floden Tynes södra sida, mitt emot Newcastle. Mellan Gateshead och Newcastle går det sju stycken broar, inklusive den berömda Gateshead Millennium Bridge.

Koncept

Enligt konstnären Antony Gormley har ängeln tre syften:

  • Den är ett minnesmärke som signifierar att under denna plats har kolgruvearbetare arbetat i två sekel.
  • Ängeln symboliserar övergången mellan industrialism till informationsekonomi.
  • Ängeln ska fungera som ett fokus för våra förhoppningar och rädslor.

Konstruktion

Angel of the North uppfördes under perioden 1994 – 1998. Totalkostnaden var £800 000 och en stor del av budgeten kom från National Lottery.

Skulpturen är förankrad i 600 tonn cement för att inte blåsa omkull.

Själva skulpturen tillverkades i tre delar av Hartlepool Steel Fabrications Ltd. Alla delarna består av COR-TEN stål som har hög motståndskraft mot vädrets nötning. Ängelns kropp väger 100 tonn och varje vinge väger 50 tonn.

Det tog fem timmar att transportera den stora kroppen från Hartlepool till Birtley via vägen A19.

Kontrovers

Angel of the North har varit föremål för stormande debatter ända sedan den uppfördes och de flesta britter har en åsikt om den. Innan den var färdigställd sjösattes kampanjen ”Gateshead stop the statue”. En av de främsta motståndarna till ängeln var den lokale politikern Marin Callanan.

Andra ser ängeln som ett landmärke i nordöstra England, och den förekommer numera ofta i film och teveprogram som en symbol för området Tyneside.

Att ta sig dit

Adress

Durham Rd, Low Eighton, Gateshead NE9 7TY

Med buss från Newcastle

Tag Go North East buss 21 eller 22 från Eldon Square i centrala Newcastle-upon-Tyne och åk till Gateshead Interchange. Mer information hittar du hos simplygo.com.

Med bil norr ifrån

Kör söder ut på Western Bypass och fortsätt förbi Newcastle och Gateshead. Tag vägen som är skyltad Wrekenton and Birtley och fortsätt till huvudrondellen. Tag A167 avfarten som är skyltad Gateshead South. Fortsätt några hundra meter så har du Angel of the North på vänster sida.

Med bil söder ifrån

Från A1M, tag avfarten för A167 som är skyltad Gateshead South ungefär en engelsk mil (1,6 km) efter Washington Service Station. Fortsätt till huvudrondellen och tag avfarten A167. Fortsätt några hundra meter så har du Angel of the North på vänster sida.

Parkering

Det finns en parkeringsplats med plats för 30 bilar vid Angel of the North. Fyra av parkeringsplatserna är för funktionshindrade.

Det finns också parkering för 2 turistbussar.

Cykelställ är tillgängliga.

Övrigt

Flera maquetter av Angel of the North har tillverkats och i juli 2008 såldes en skalenlig modell på auktion för £2,28 miljoner.

En maquett i brons som ägs av Gateshead Council värderades till £1 miljon i teveprogramet Antiques Roadshow i november år 2008.

År 2009 donerades en maquette till The National Gallery of Australia och den går numera att se i galleriets Sculpture Garden.

Den tyske modedesignern Wolfgang Joop brukade ha en maquett stående i sin trädgård i Potsdam, Tyskland, men sålde den år 2011. Auktionen ombesörjdes av Christie’s i London och det vinnande budet landade på £4.3 miljoner.

Back to Top