• Home
  • /
  • Hadrian’s Wall Path (vandringsled)

Hadrian’s Wall Path (vandringsled)

Hadrian’s Wall Path är en 135 km lång vandringsled som går mellan Bowness-on-Solway i väst och Wallsend i öst. Under stora delar av sträckan går stigen nära vad som återstår av Hadrian’s Wall. Hur mycket bevarad mur man kan se varierar dock stor mellan de olika delarna av sträckan, eftersom bara delar av muren har överlevt in i vår tid. Till exempel har mycket sten från muren forslats iväg för att användas som byggnadsmaterial grannskapet.

En stor del av vandringsleden går genom jordbrukslandskap eller hedlandskap, men det finns också delar som går genom tätbebyggda områden, bland annat i Newcastle and Carlisle.

När man befinner sig ute på landsbygden är man ofta nära bondgårdar och byar, men man kan inte räkna med att det ska finnas ställen som säljer mat och dryck överallt. Särskilt mittendelen av leden går genom områden där det inte finns mycket service tillgänglig. Det är därför en bra idé att i förväg kolla upp möjligheterna att handla i närheten av vandringsleden om man inte vill bära med sig det man behöver. Tänk också på att dessa möjligheter kan variera över året.

Vandringsleden är ordentligt skyltad så det är svårt att komma vilse. Rent fysiskt behöver man inte vara i toppskick för att vandra Hadrian’s Wall Path, eftersom en stor del av leden går genom ett flackt landskap och högsta punkten bara befinner sig 345 meter över havsytan. Man bör dock tänka på att vandringsleden kan innehålla leriga partier.

Sektioner

Många vandrare går inte hela Hadrian’s Wall Path utan väljer ut en eller flera delar av den och skippar andra. Här nedanför hittar du lite information om olika sträckor av leden. Vi har listat dem från öst till väst, eftersom Newcastle ligger i östra England.

Det finns lokala turistföretag som kan anlitas för att lämna av dig på en plats längs vandringsleden och hämta upp dig på en annan, och de kan också transportera bagage så att man inte behöver släpa med sig det under vandringen. Det går också att boka boenden i anslutning till vandringsleden och få sitt bagage transporterat mellan dem.

Från Wallsend till Heddon-on-the-Wall (distans: 24 km)

Den här delen av vandringsleden startar vid skepssvarvet Swan Hunter. Till skillnad från större delen av Hadrian’s Wall Path går den här sektionen huvudsakligen genom tätbebyggt område, det är bara den sista biten som är ute på landet. Första biten av vandringen går man genom staden Newcastle-upon-Tyne, bitvis längs floden Tyne.

Under sträckan Wallsend – Heddon-on-the-Wall kan man bara se glimtar av Hadrian’s Wall här och där.

Tips #1: Innan du startar vandringen, besök det romerska fortet Segendunum i Wallsend. Det här fortet är ett av de bäst utgrävda forten längs Hadrian’s Wall. Man kan se grunderna av fortet här, samt ett rekonstruerat romerskt militärt badhus. Rekonstruktionen av badhuset är baserat på romerska förebilder i Vindolanda och Chesters. I anslutning till fortets ruiner ligger också ett museum där man kan se artefakter som hittades under utgrävningarna. En del av Hadrian’s Wall kan ses på andra sidan vägen.

Tips #2: Det finns två pubar i Heddon-on-the-Wall där man kan köpa mat och dryck: The Swan Inn och The Three Tuns.

Från Heddon-on-the-Wall till Chollerford (distans: 25 km)

Vandrare som föredrar landsbygden skippar ofta sträckan Wallsend – Heddon-on-the-Wall och startar sin vandring i Heddon-on-the-Wall istället. På sträckan mellan Heddon-on-the-Wall och Chollerford finns det gott om synliga vallar som hör ihop med Hadrian’s Wall. Det går också att se bevarade murdelar. Nära Heddon-on-the-Wall finns den längsta biten sammanhängande bred mur, det vill säga mur som har den bredd som Hadrian’s Wall skulle ha enligt den ursprungliga planen. (För att spara tid och resurser frångick romarna så småningom originalplanen och byggde muren smalare, stora delar av Hadrian’s Wall blev därför inte så bred som den ursprungliga planen stipulerade att den skulle vara.)

Tips #1: Innan man påbörjar sin vandring kan man besöka St. Andrew’s Church i Heddon-on-the-Wall, en kyrka var ursprungliga stenstruktur uppfördes av sten som togs från Hadrian’s Wall. Riktigt gamla delar av kyrkan kan bland annat ses i vissa av väggarna vid körens område. De äldsta delarna av kyrkan är från 600-talet, en tid då saxarna härskade i området.

Tips #2: I Chollerford ligger The George Hotel, nere vid floden North Tyne.

Från Chollerford till Steel Rigg (dinstans: 19 km)

Den här sträckan går uppför, men är inte särskilt brant. Vid Chollerford befinner man sig i ett jordbrukslandskap, men efter en stunds vandring ändrar sig omgivningarna och man kommer till det vildare hedlandskapet. Det här hedlandskapet är en av de mest ödsliga delarna av Hadrian’s Wall Path och också en av de bästa delarna för den som vill se mycket bevarad mur.

Delar av muren löper här längs kanten på så kallade crags. Crags är ett ord som huvudsakligen används i Skottland och nordligaste England, och avser en slags brant stenformation.

Tips #1: Det romerska fortet vid Chesters ligger nära starten av den här sträckan.

Tips #2: Vid Housesteads (Vervovicium) passerar vandringsleden ett delvis restaurerat romerskt fort.

Tips #3: The Sycamore Gap vid Steel Rigg är formodligen den mest fotograferade platsen i hela Northumberland National Park. Här växer ett sycamoreträd i en glipa mellan två kullar som båda består av resterna av Hadrian’s Wall. Delar av filmen Robin Hood: Prince of Thieves från år 1991 spelades in här, och trädet kallas ibland för Robin Hood-trädet.

Från Steel Rigg till Walton (distans: 26 km)

Den här delen av vandringsleden går genom öppen landsbygd och då och då får man se Hadrian’s Wall.

Tips #1: Det finns ett museum i anslutning till det romerska fortet vid Birdoswald.

Tips #2: Många stenar togs från Hadrian’s Wall för att bygga Lanercost Priory. På vissa av dessa stenar kan man fortfarande se romerska inskriptioner. När du börjar närma dig Walton ligger Lancercost Priory en kort promenad söder ut.

Från Walton till Carlisle (distans: 18 km)

Den här delen av vandringsleden går huvudsakligen genom jordbrukslandskap, men också genom en park. Delar av leden löper längsmed floden Eden.

Viktigt: Under den här sträckan måste man passera motorvägen M6.

Carlisle är en förhållandevis stor stad med 75 000 invånare så här finns gott om alternativ för mat, dryck, boende etc.

Från Carlisle till Bowness-on-Solway (distans: 24 km)

Under en stor del av den här sträckan följer vandringsleden floden Eden eller Solway Firth. Solway Firth är en stor vik i Irländska sjön, vid gränsen mellan England och Skottland.

Det här är inte en bra sträcka för den som vill se Hadrian’s Wall, men den är ändå populär eftersom man når fram till murens officiella slutpunkt. Bowness-on-Solway ligger på den plats där de en gång i tiden fanns ett romersk fort vid namn Maia, vilket var det näst största fortet längs Hadrian’s Wall.

Back to Top