The Cluny

The Cluny är en pub och café på 36 Lime Street i Newcastle som blivit berömd för sin livescen, där allt från Arctic Monkeys till Solange Knowles har uppträtt under årens lopp. Puben ligger i ett gammalt spinneri i numera trendiga stadsdelen Ouseburn Vallye, och delar huset med musikstudior, konstnärer och kontor.

The Cluny är en återkommande punkt på listor över världens bästa pubar och barer, för sin kombination av intressanta musiker och sitt utbud av ale och lager från små oberoende bryggerier – varav många är lokala. Här serveras dessutom smakrik pubmat från The Cluny Kitchen.

För den som vill prova på många olika mysiga pubar under besöket i Newcastle är The Cluny en utmärkt utgångspunkt, för här finns ett stort utbud av pubar inom ett litet område nära floden i charmiga Ouseburn Valley. Några av guldkornen är The Tyne, The Cumberland Arms, The Free Trade, The Ship Inn och The Tanners.

Livemusik på The Cluny

The Cluny har blivit en viktig scen för lokala band i norra England, och lockar även artister från andra delar av världen. Exempel på musiker och band som spelat här är New York Dolls, Tyketto, Solange Knowles, Duffy, Glasvegas, Mumford & Sons, Daniel Jonston, Arctic Monkeys, I Am Kloot och Dannii Minogue.

När The Wombats släppte en ny utgåva av sin singel Backfire at the Disco i april 2008 var b-sidan en liveinspelning av låten som de gjort på The Cluny i samarbete med Peter Hook.

The Cluny ingår som en av inomhusscenerna i den återkommande festivalen Evolution Festival.

År 2009 utsågs The Cluny till ”Best Live Music Venue” av musikagenturen Generator North East.

Byggnadens historia

Byggnaden på Lime Street 36 ritades av John Dobson och uppfördes på uppdrag av Messrs Plummer & Cooke som behövde lokaler för sin linspinneriverksamhet. Huset stod klart år 1848 och användes därefter för linverksamheten i tolv år, innan Henry Proctor & Co tog över lokalerna och började använda dem för att mala mjöl med ångmaskin.

Därefter användes huset för att tappa skotsk whisky på flaskor, och det var under den perioden som byggnaden började kallas för The Cluny – ett namn som hängt med in i våra dagar.

År 1982 köpte Bruvvers Theatre Company byggnaden och började använda en för konstnärlig verksamhet.

År 1999 öppnades en bar i en del av huset – The Cluny Bar. Tre år senare togs baren över av The Head of Steam Limited.

Området

The Cluny ligger is stadsdelen Ouseburn Valley som genomskärs av floden Ouseburn. Området brukade vara nedgånget men har efter millenieskiftet har genomgått en rejäl upprustning och förvandlats till en av Newcastles mest intressanta delar för den som är intresserad av mat, dryck och kulturevenemang.

En gång i tiden var Ouseburn Valley hjärtat i Newcastles industriella revolution och fylld av framgångsrika, men också mycket nedsmutsande, fabriker och liknande verksamheter. I mitten av 1900-talet hade de flesta av dessa verksamheter lagts ned och området började förfalla.

En drivande kraft bakom revitaliseringen av Ouseburn Valley är The Ouseburn Trust som skapades i mitten av 1990-talet i samarbete med kommunen. The Ouseburn Trust äger och hyr ut byggnader i Ouseburn Valley till lämpliga verksamheter, och arrangarer också volontärprogram, föreläsningar, gratis vandringsturer med guide genom området, med mera.

Sedan The Ouseburn Trust påbörjade sin verksamhet har Ouseburn Valley lockat till sig många olika konstnärliga och kulturella verksamheter, bland annat The Star & Shadow Cinema, Northern Print and Art Galleries, The Biscuit Factory, Ouseburn Farm, och Seven Stories (ett centrum för barnböcker).

Cluny 2

Cluny 2 är en scenlokal med plats för 160 gäster. Lokalen – som ligger nära The Cluny – användes tidigare av Round Theater, och när Round Theater gick i konkurs tog The Cluny över lokalerna och drog igång verksamheten Cluny 2. Sedan dess har bland annat Elliot Brood, The Duke & The King, The Low Anthem, Woodpigeon, Alving Youngblood och Sharks Took the Rest uppträtt här.

Back to Top