• Home
  • /
  • Leazes Park i Newcastle

Leazes Park i Newcastle

Leazes Park i Newcastle, England, är en av stadens mest historiskt betydelsefulla och älskade grönområden. Parken, som öppnades för allmänheten 1873, är känd för sin rika historia, sin vackra utformning och som en viktig plats för rekreation och sociala evenemang i Newcastle.

Parken är belägen intill St James’ Park (hem för Newcastle United FC) och är lättillgänglig från stadens centrum. Dess närhet till stadens universitet gör den också till en populär plats för studenter.

I denna artikel utforskar vi Leazes Parks historia, dess unika egenskaper och dess roll för människorna som bor i och kring Newcastle.

Leazes Park

Parkens utformning och attraktioner

Leazes Park är känd för sin viktorianska design och innehåller många traditionella element, såsom breda promenadvägar, öppna gräsytor och en stor damm.

Bland höjdpunkterna i parken hittar vi:

  • Dammen: Hjärtat av Leazes Park är dess stora damm, som är populär bland både fiskare och de som bara vill njuta av den lugna atmosfären. Under perioden 1893 – 1949 hade parken faktiskt två dammar, men den nyare av dem fylldes igen för att ge plats åt bowling och tennis.
  • Sportanläggningar: Parken har flera sportanläggningar, inklusive fotbollsplaner och tennisbanor, vilket gör den till en populär plats för sportentusiaster.
  • Trädgårdsområden: Leazes Park har vackra trädgårdsområden och blomsterarrangemang, vilket ger färg och liv åt parken under de varmare månaderna.
  • Historiska byggnader: I parken finns flera historiska byggnader och monument, inklusive en imponerande musikscen från viktorianska tiden.

Historisk bakgrund

Leazes Park är Newcastles äldsta offentliga park och den har varit en central del av stadsbilden i nästan 150 år. Parken skapades som en reaktion på den industriella revolutionens expansion och stadens växande befolkning och gav invånarna i Newcastle en viktig grön oas.

Det hela började år 1857 då 3 000 arbetare bad Newcastle Council om att få tillgång till en öppen markbit för hälsa och rekreation. Ett år senare inrättades en särskilt kommité för att försöka hitta en lämplig plats, och till slut föll valet på en del av Leazed Town Moor. Dagen innan julafton, den 23 december 1873, ägde den officiella invigningen av parken rum. Den övergripande utformningen hade gjorts av stadens lantmätare John Fulton, som skapade en lösning som gick i linje med hur de flesta andra parker såg ut som anlades i Storbritannien vid den här tiden.

År 1875 fick parken en scen för musikframträdanden och några år senare byggde man en stenterass. Så småningom omgärdades parken av metallstaket och pampiga grindar sattes på plats år 1896 som en del av firandet av Drottning Victorias diamantjubileum.

Under 1980-talet blev det tydligt att parken behövde få en rejäl upprustning men det kom att dröja till 2001 innan det blev möjligt – då tack vare ett bidrag på £3,7 miljoner från The Heritage Lottery Fund. Den omfattande upprustningen av parken blev färdig år 2004.

Parkens roll i samhället

Leazes Park har allt sedan invigningen varit en viktig samlingsplats för Newcastles invånare. Den erbjuder en plats för rekreation, sport och avkoppling, men har också varit värd för många kulturella och sociala evenemang genom åren, som musikframträdanden och festivaler.

Framtiden för Leazes Park

Newcastle City Council har under årens lopp investerat i underhållet och förbättringen av Leazes Park för att säkerställa att den fortsätter vara en relevant och välkomnande plats för alla besökare. Det pågår ett kontinuerligt arbete för att bevara parkens historiska karaktär samtidigt som man introducerar moderna faciliteter och program för allmänheten.

Sammanfattning

Leazes Park är mer än bara en park; det är en historisk skatt som erbjuder både lokalbefolkningen och besökare en lugn plats att fly stadens liv och rörelse. Med sin rika historia, vackra landskap och centrala roll i samhället fortsätter Leazes Park att vara en av Newcastles mest värdefulla och älskade platser.

Back to Top