• Home
  • /
  • Att ta sig till Newcastle

Att ta sig till Newcastle

Båt

Newcastle International Ferry Terminal ligger i stadsdelen North Shields.

Passagerarfärja

Förr kunde man åka färja från Göteborg till Newcastle med rederiet DFDS, men dessa linjer har lagts ned. Det samma gäller DFDS turer från Norge till Newcastle. Däremot kör de fortfarande från Esbjerg i Danmark till Harwich i England. Mellan Harwich och Newcastle är det ungefär fem och en halv timmas bilresa. Det går också att åka färja från Amsterdam (IJmuiden) till Harwich, men då måste man förstås ta sig hela vägen till Amsterdam först. Både Esbjerg och Amsterdam är huvudsakligen alternativ för svenska resenärer som väldigt gärna vill ha med sig egen bil från Sverige till Newcastle och som inte vill ta bilen genom Eurochannel eller bilfärjan Calais – Dover.

Sedan år 2007 har Thomson Cruise Lines inkluderat Newcastle bland sina avgångshamnar för kryssningar till Norge.

Fraktfartyg

DFDS kör fraktfartyg mellan Esbjerg i Danmark och Immingham i England. Att köra bil från Immingham till Newcastle tar ungefär 2 timmar och 45 minuter.

Flyg

Vilken flygrutt som är mest praktiskt beror på var i Sverige man utgår ifrån. Den enda direktrutten Sverige – Newcastle går från Kiruna flygplats. För många svenskar är det mer praktiskt att först flyga till Köpenhamn eller London, och därifrån vidare till Newcastle.

Newcastle International Airport ligger ungefär 1 mil norr om stadens centrum. Från flygplatsen kan man ta Metro Light Rail in till centrum, en resa som tar ungefär 20 minuter.

Direktflyg från Sverige till Newcastle International Airport

Kiruna – Newcastle

Direktflyg från Norge till Newcastle International Airport

Tromsö – Newcastle

Stavanger – Newcastle

Direktflyg från Danmark till Newcastle International Airport

Köpenhamn – Newcastle

Exempel på andra destinationer i Europa som har direktflyg till Newcastle

  • Amsterdam
  • Paris
  • Bryssel
  • Dublin

Tåg

Tack vare Öresundsbron och Eurochannel är det möjligt att åka tåg hela vägen från Sverige till Newcastle. Man får dock räkna med en del byten. I vissa fall är det smidigare (och billigare) att flyga från Sverige till London och sedan ta tåget resten av biten.

Newcastle Railway Station, även kallad Newcastle Central, ligger i centrala Newcastle och är ett av de viktigaste stoppen på tåglinjerna East Coast Main Line och Cross Country Route.

Tågoperatören Virgin Trains East Coast kör tåg mellan London King’s Cross och Newcastle Central, en resa som tar ungefär 3 timmar. Under högtrafik avgår ett tåg i halvtimmen.

Tågoperatörerna CrossCountry, TransPennine Express och Northern är alternativ för den som inte vill utgå från London.

Bil

Viktigaste vägar till Newcastle

Väg Info
AI (Gateshead Newcastle Western Bypass)

 

AI går från Edinburgh i norr till London i söder, och passerar bland annat Newcastle.
A19 Från Newcastle går A19 söder ut förbi Sunderland och Middlesbrough till York och Doncaster.
A69 Från Newcastle går A69 väster ut till Carlisle.
A696 / A68 A696, som blir A68, går förbi Newcastle International Airport och upp genom centrala Northumberland till skotska gränsen.
A167 Detta är den gamla ”Great North Road” som från Newcastle går vidare söderut till Gateshead, Chester-le-Street, Durham och Darlington.
A1058 Från Jesmond utanför Newcastle går A1058 till östkusten mellan Tynemouth och Cullercoats. Kallas ofta för ”Coast Road”.

Buss inom Storbrittanien

Newcastle Coach Station, som ligger nära järnvägsstationen, tar emot de långfärdsbussar som körs till Newcastle av National Express. Exempel på viktiga hubbar som man kan utgå ifrån är London,Gatwick Airport, Heathrow Airport, Birmingham, Manchester och Glasgow.

Back to Top