• Home
  • /
  • Centre for Life

Centre for Life

Centre for Life är en turistattraktion inne i The International Centre for Life på Times Square i Newcastle. The International Centre for Life är ett centrum för forskning, utbildning och affärsverksamhet inom vetenskaper som rör levande varelser. Exempel på ämnesområden som ingår i fältet är biologi, farmaci, biomedicin, biokemi och fysilogi.

Centre for Life består av både permanenta utställning, tillfälliga utställning och diverse evenemang. Mer information om vad som pågår just nu hittar du hos life.org.uk. Informationen hos Centre for Life är lätt att ta till sig och här finns sådant som passar de flesta åldrar, både vuxna och barn. Exempel på populära destinationer inom Centre for Life är planetariet, Science Theater och 4D Motion Ride.

Centre for Life lockar både turister och bofasta, och under vintersäsongen brukar det spolas en skridskobana på Time Square.

Korta fakta om Centre for Life

Grundat År 2000
Plats Time Square, Newcaste, England

Koordinater: 54.967500°N 1.620556°W

Websajt Life.org.uk
Lokaltrafik Time Square ligger nära Newcastle Central Railway Station, vilket innebär att både tågstation, tunnelbanestation och busstation ligger nära

Permanenta utställningar och zoner

De permanenta utställningarna och zonerna fokuserar på olika aspekter av vetenskapliga upptäckter och den vetenskapliga processen. Här är några exempel:

Experiment Zone

Här får besökarna prova på hur det är att göra experiment i ett laboratorium, till exempel utvinna DNA.

Curiosity Zone

Denna zon uppmuntrar besökarens kreativitet och experimentlusta, och man får leka fritt med det som ingår i zonen. Upptäckarglädje, kollaboration och kommunikation är nyckelord.

Brain Zone

I denna zon utforskar vi hur den mänskliga hjärnan fungerar.

Tillfälliga utställningar

I maj varje år är det premiär för en ny tillfällig utställning. Ofta rör det sig om någon av de stora turnerande utställningarna.

Under vintern finns det flera mindre utställningar att uppleva, både sådana som kommer utifrån och sådana som skapats i Centre for Life.

Shower

Shower visas året runt. Man kan till exempel besöka Science Theatre, där man får se intresseväckande och roliga vetenskapliga experiment som har koppling till huvudutställningen.

Planetariet med sitt välvda 360-graders tak är det största i norra England. Här visas bland annat filmer om rymden.

The Science Explainers

Männen och kvinnorna som utgör The Science Explainers är universitetsutbildade inom relevanta discipliner och står för många av eventen hos Centre of Life. De presenterar till exempel showerna i Science Theatre, visar upp vetenskapliga experiment runt om i Centre of Life och håller i workshops. The Science Explainers brukar också finnas på plats i utställningarna för att förklara och svara på frågor.

Maker Faire UK

Sedan några år tillbaka hålls Maker Faire UK i Centre for Life varje år den sista helgen i april. Flera hundra personer träffas som är intresserade av DIY, hantverk, att uppfinna saker, kodning, etc. Olika projekt visas upp och det hålls workshops.

Om The International Centre for Life

The International Centre for Life invigdes av drottning Elizabeth II år 2000. En drivande kraft bakom tillkomsten var Dr James Watson, en av de forskare som fick ta emot nobelpriset för sin upptäckt av DNA-strukturen. Exempel på institutioner som har verksamhet i The International Centre är Newcastle University, NHS Newcastle Fertility Centre, NHS Northern Genetics Service och North East England Stem Cell Institute (NESCI).

The International Centre for Life ligger i ett område av Newcastle som tidigare var ganska nedgånget, men som numera har revitaliserats och fyllts med hotell, bostäder och kontor. För länge sedan låg ett hospital och en boskapsmarknad på den här platsen.

Back to Top